Dumlupınar Mah. Süleyman Gönçer Cad. Gökhan Alpate İşhanı Kat:1 Daire:10 Merkez/Afyonkarahisar

Israrlı Takip Suçu ve Cezası Nedir?

Israrlı Takip Suçu ve Cezası Nedir?

Israrlı Takip Suçu ve cezası Türk Ceza Kanunu’nun 123/A maddesinde düzenlenmiştir. TCK m.123/A’da ısrarlı takip şu şekilde tanımlanmıştır: “Israrlı bir şekilde; fiziken takipte bulunmak veya haberleşme ve iletişim araçlarını, bilişim sistemlerini ya da üçüncü kişileri kullanarak temas kurmaya çalışmak suretiyle bir kimse üzerinde ciddi huzursuzluk oluşmasına veya kendisinin ya da yakınlarından birinin güvenliğinden endişe duymasına neden olan faile altı aydan iki yıla kadar hapis cezası verilir.”

Israrlı takip suçu çocuğa veya boşandığı-ayrılık kararı verilen eşe karşı işlendiğinde, mağdurun işyerini, konutunu, okulunu değiştirmesine ya da bırakmasına neden olması halinde, uzaklaştırma, yaklaşmama tedbirine karar verilen fail tarafından işlenmesi durumunda bu ceza bir yıldan üç yıla kadar uzayabilir. Israrlı takip suçunun soruşturulması ve kovuşturulması şikâyete bağlanmıştır.

Israrlı Takip Suçunun Unsurları Nelerdir?

Israrlı takip suçunda tanımlanan ısrar, kanunda belirtilen hareketlerin tekrarlanarak yapılması anlamına gelmektedir. Israr şartının yerine gelmesi için maddede gösterilen hareketlerin en az iki kere yapılmış olma şartı aranır. Israrın gerçekleşmesi için mağdurun rahatsızlığını faile bildirmesine karşın failin rahatsız edici davranışlarının devam etmesi gerekir. Israrlı takibin amacı, mağdurla temas kurma ya da kendisini mağdura hissettirme halidir. Mağdur korkutulur ve baskı altına alınır. Israrlı takip genel olarak iki seçimlik hareketle işlenir:

  1. Fiziki Takip- Mağdurun okula, işyerine, alışverişe giderken ısrarlı bir şekilde fiziken takip edilmesi.
  2. Temas Kurmaya Çalışmak- Haberleşme ve iletişim araçlarını kullanarak, bilişim sistemlerini kullanarak, üçüncü kişileri kullanarak mağdurla ısrarlı bir şekilde temas kurma niyeti ısrarlı takibin unsurlarındandır.

Israrlı takip çocuğa veya ayrılık kararı verilen, boşandığı eşe karşı işlendiğinde nitelikli bir hal alır. Israrlı takip mağdurun sosyal yaşamını etkilerse, okulunu, işini, konutunu terk etmesine yol açarsa yine nitelikli bir hal olarak tanımlanır. Israrlı takip eyleminin tedbirine karar verilen fail tarafından işlenmesi daha fazla cezayı gerektiren nitelikli bir unsurdur.

Israrlı takip suçunun temel halinde ceza 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası olarak verilir. Suçun nitelikli hallerinde bu ceza 1 yıldan 3 yıla kadar uzayabilir. Israrlı takip konusunda uzman bir avukattan görüş alabilirsiniz.

Kamu Davası Nedir?

Kamu davası bir bireyin diğer bireylere açtığı hak davaları ile sınırlı olmayan davalardır. Topluma veya bir kurumun koyduğu kurum kanununun meydana getirdiği hak mağduriyetinden dolayı kuruma açılan davaları da içerir. Alınan kararlar sadece dava açan şahsı değil, kamu anlamında herkesi ilgilendiren kararlardı. Kamu davalarında kararlar tekil kişileri de kurumları da kapsar, ceza yargılamasının meydana gelebilmesi için, suç isnadının yargı makamınca yerine getirilmesi anlamı bulunur. İddia makamı savcılıktır, suç işlendiğine yönelik yeterli şüphe oluştuğunda kamu davası savcılık tarafından açılabilir. Ceza mahkemelerinde savcılık tarafından açılan tüm davalar kamu davalarıdır.

Kamu Davası Suçları Nelerdir?

Kamu davaları genel olarak şikâyete bağlı ve şikâyete bağlı olmayan durumlarda açılan davalar olarak ikiye ayrılabilir. Savcılık işlenen suçun niteliğine göre harekete geçerek kamu davasını açar.

Şikâyete bağlı olmayan bazı suçlar şunlardır:

  • Anayasal suçlar
  • Nitelikli dolandırıcılık
  • Kasten öldürme
  • Uyuşturucu ticareti
  • Çocuk düşürme

Bu tip davalarda savcılık suça yönelik yeterli şüphe olduğunda kamu davası açabilir.

Şikâyete bağlı suçlar ise şu şekilde listelenebilir:

  • Taksirle adam yaralama
  • Basit kasti yaralama
  • Cinsel saldırı
  • Güveni kötüye kullanma
  • Mala zarar verme
  • Kişilerin huzurunu bozma

Suç sebebiyle açılan bir soruşturma esnasında savcılık mağdur olan kişiyi ve sanık kişiyi tebligat ile duruşmaya çağırır. Olayın aydınlatılması için ifadelerine başvurulan mağdur ve müştekiden şikayetçi olma durumu öğrenilir. Şikâyete bağlı olmayan durumlarda mağdur şikayetçi değilse ile davanın seyri değişmez. Şikâyete bağlı durumlarda kamu davasının düşmesi için şikayetçinin şikayetini çekmesi yeterlidir.

Kamu davaları hakkında bir avukattan ayrıntılı bilgi almanız faydalı olacaktır.

Benzer gönderiler

bir yorum bırakın

Hemen Arayın