Yoksulluk Nafakası Şartları
Yoksulluk nafakası evliliğin boşanma ile bitmesi sebebiyle yoksulluğa düşecek eş lehine hükmedilen nafaka türüdür. Yoksulluk nafakası davalarına Aile Mahkemesi bakar. Bu nafaka boşanma davasıyla beraber istenebileceği gibi boşanma davası kesinleştikten sonra da talep edilebilir. Fakat boşanma kararının kesinleşmesinden sonra 1 yıl içinde davanın açılması gereklidir.
Yoksulluk Nafakası Şartları Nelerdir?
Boşanma sonrası yoksulluğa düşecek eş, diğer eşten daha fazla kusurlu olmaması koşuluyla yoksulluk nafakası talep edebilir. Yoksulluk nafakası talep etmenin ilk şartı, boşanma sonrası yoksulluğa düşmüş bulunmaktır. Yoksulluk her somut olaya göre farklı bir biçimde değerlendirilir. Genel olarak yeme, içme, giyinme, barında, sağlık, ulaşım, eğitim gibi bireyin maddi varlığı için zorunlu ve gerekli görülen harcamaların karşılanamaması yoksulluk olarak kabul edilir.
Nafaka alacaklısı dul ve yetim, yaşlılık maaşı alsa bile ve asgari ücretle çalışsa dahi yoksulluk durumu ortadan kalkmaz. Tarafların mali durumları ve sosyal koşulları kişinin yoksulluğa düşüp düşmeyeceğini belirler.
Hâkim yoksulluk nafakasına re’sen karar veremez. Nafaka alacaklısının talebi gerekmektedir. Yoksulluk nafakası davası bağımsız bir şekilde açılır, nafaka alacaklısının yerleşim yeri mahkemesinde görülür.
Yoksulluk nafakası şahsa bağlı bir hak olup önceden vazgeçilmesi veya feragat edilmesi kesin hüküm oluşturmaz. Ayrı bir dava ile talep edilmelidir. Boşanma davasında lehine maddi ve manevi tazminat verilen eş için yoksulluk nafakasına da karar verilebilir. Yoksulluk nafakaları ödemelerinde belli bir süre yoktur, süresiz olarak karar verilir. Nafaka alacaklısı yeniden evlenirse, taraflardan biri vefat ederse yoksulluk nafakası kendiliğinden düşer. Yoksulluğun ortadan kalkması, nafaka alacaklısının başka biriyle yaşaması ve haysiyetsiz davranışlar sonucu mahkeme kararı ile de yoksulluk nafakası ortadan kalkabilir.
Yoksulluk nafakasının detaylarını uzman bir avukata danışarak öğrenebilirsiniz.