Dumlupınar Mah. Süleyman Gönçer Cad. Gökhan Alpate İşhanı Kat:1 Daire:10 Merkez/Afyonkarahisar

Soybağının Reddi, Tanıma ve Babalık Davası

AV ALİ ÖZTÜRK

Soybağının Reddi, Tanıma ve Babalık Davası

Soybağının Reddi, Tanıma ve Babalık Davası birbiriyle bağlantılı kavramlardır. Çocuğun nesebinin belirlenmesi açısından bu kavramların iyi bilinmesi gerekir. Her davanın kendine özgü koşulları mevcuttur.

Evlilik kurumunda evlilik devam ederken ya da evliliğin sona ermesinden başlayarak 300 gün içinde doğan çocuğun babasının erkek eş olduğu kabul edilir. Bu duruma “babalık karinesi” denir. Bu süre dışında doğan çocuğun erkek eşe bağlanması, annenin evlilik sırasında gebe kaldığını ispat etmesiyle mümkündür. Erkek eş çocuğun kendisinden olmadığını iddia ediyorsa soybağının reddi davası ile babalık karinesini çürütebilir. Saybağının reddi davası, anne ve çocuğa karşı açılmak durumundadır. Çocuk da nesebin reddi davası açabilir, bu davayı anne ve kocaya karşı açmak zorundadır.

Soybağının reddi davalarında ispat önemli bir olgudur. Evlilik içinde ana rahmine düşme, evlenmeden önce ve ayrı yaşama sırasında ana rahmine düşme durumlarında ayrı koşullar aranır. Çocuk evlilik içinde ana rahmine düşmüşse davacı, kocanın baba olmadığını ispat etmelidir, evlenmeden başlayark en az 180 gün geçtikten sonra evliliğin sona ermesinden en fazla 300 gün içinde doğan çocuk evlilik içinde ana rahmine düşmüş sayılır. Çocuk evlenmeden önce ya da ayrı yaşama sırasında ana rahmine düşmüşse davacı başka bir kanıt getirmez. Gebe kalma döneminde kocanın karısı ile cinsel ilişkide bulunduğuna dair kanıtlar varsa, kocanın babalığı karinesi geçerliliğini korur.

Tanıma, babanın nüfus memuruna ya da mahkemeye yazılı başvuru yaparak veya resmi senette ya da vasiyetnamesinde yapacağı beyanlar olur. Başka bir erkekle soybağı bulunan çocuk, bu bağ geçersiz kılınmadıkça tanınamaz.

Babalık davalarında çocuk ile baba arasındaki soybağının mahkemece belirlenmesini çocuk ve anne isteyebilir. Dava babaya karşı, baba ölmüşse mirasçılarına karşı açılır. Babalık davası, hazineye ve Cumhuriyet Savcısına, dava anne tarafından açılmışsa kayyıma, kayyım tarafından açılmışsa anneye ihbar edilir.

Bu tip davalar hakkında uzman bir avukattan ayrıntılı görüş almanız yerinde olacaktır.

Benzer gönderiler

bir yorum bırakın

Hemen Arayın