Anlaşmalı Boşanma Davası
Medeni Kanun’a göre boşanma davaları iki biçimde açılabilir; çekişmeli boşanma davaları, anlaşmalı boşanma davaları. Çekişmeli boşanma davası, taraflar arasında hangi tarafın kusurlu olduğu, manevi ve maddi tazminat, velayet, nafaka, mal paylaşımı gibi konularda çekişmenin bulunduğu davalardır. Genel ve özel boşanma sebepleri bulunur.
Anlaşmalı boşanma davası ise, iki tarafın boşanmanın tüm sonuçları hususunda özgür irade ile anlaşarak evlilik birliğini sona erdirmek için açtıkları boşanma davalarıdır.
Anlaşmalı Boşanma Davasının Şartları Nelerdir?
Anlaşmalı boşanma davasının açılabilmesi için belli şartların oluşması gerekir. Bu şartlar şunlardır:
- Evlilik ilişkisi en az 1 yıl sürmelidir. Evlilik ilişkisi taraflar arasında yapılan resmi nikahtan sonra bir yıllık süreyi ifade eder. İmam nikahı, nişanlılık, beraber yaşama bu süreye dahil edilmez.
- Eşler mahkemeye beraber başvurmalı veya bir eşin açtığı boşanma davasını diğer eş kabul etmelidir. Eşler ortak bir dilekçe ile mahkemeye başvuru yapabilir veya eşlerden birinin açtığı davadaki tüm talepler diğer eş tarafından kabul edilebilir. Çekişmeli boşanma davaları da mahkeme devam ederken anlaşmalı boşanma ile sonuçlanabilir.
- İki taraf hâkim huzurunda boşanma iradelerini beyan etmelidir. Eşler özgür iradeleri ile hakim huzurunda boşanma taleplerini bildirmelidir. Boşanma avukatı müvekkilinin boşanma iradesini beyan edemez, boşanma kişiye sıkı sıkıya bağlı bir haktır.
- Hâkim, boşanmanın mali sonuçlarıyla çocukların durumuyla ilgili düzenlemeyi uygun bulmalıdır. Anlaşma şartları içindeki maddi ve manevi tazminat, nafaka, çocukların velayeti gibi konular hâkim tarafından uygun bulunmalıdır.
Boşanma hususunda uzman bir avukattan muhakkak görüş alınmalı, talep edilecek tazminat ve haklar konusunda bilgi sahibi olunmalıdır.