Aile; anne, baba ve çocuktan oluşan toplumun çekirdek birimidir. Aile Hukukunda aile bireylerinin refahı, mutluluğu ve yaşam koşullarını korumak adına önemlidir. Aileler arasında boşanma gibi durumlar yaşansa da hukukun temellerine dayanarak her iki tarafında menfaatlerinin korunması, mağduriyet yaşanmaması ve sürecin rahat atlatılması adına önemlidir. Bu nedenle aile ilişkileri oldukça hassas konular içermektedir. Miras, mal paylaşımı gibi durumlarda aile hukuku davaları devreye girer.
Türk Medeni Kanununa göre aile hukukuna ilişkin hususların incelenmesi adına Aile Mahkemesi bu konuda görevlendirilir. Tüm boşanma davaları da Aile Mahkemesinde görülmelidir. Eğer şehirde böyle bir kurum bulunmuyorsa Asliye Mahkemelerine devredilir. Psikolojik ve hukuki sürecin doğru bir şekilde yönetilmesi gereklidir.
Aile hukukunda yer alan davalar;
- Boşanma davaları
- Mal varlığı tasfiyesi
- Aile Konutu
- Aldatma
- Eşlerden birinin akıl sağlığını yitirmesi
- Anlaşmalı boşanma
- Ayrılık durumu
- Evlilik temellerinin sarsılması
- Fiili ayrılık sebebiyle boşanma
- Yabancı mahkemelerde boşanma
- Hayata kast edilmesi
- Mal paylaşımı
- Nafaka
- Tazminat
Gibi çeşitli türlerde davalar açılmaktadır. Aile Hukuku mahkemesine boşanma süreçlerinde mal paylaşımı, nişan sürecinde takılan takıların yükümlülüğü ve genel haklar için önemlidir. Aile hukuku davaları konuları arasında onur kırıcı davranışlar, şiddet gibi konular için de Aile Mahkemesinde davaların açılması gereklidir.