Orman Yangınına Neden Olma Suçu ve Cezası
Orman yangını çıkarma suçu ve cezası 6831 sayılı Orman Kanunu’nda 110. Maddede düzenlenmiştir. Kanuna göre orman yangınına neden olma suçları taksirle ve kasten işlenebilmektedir. Kanuna göre orman yangınına neden olan suçlar şu şekilde kategorize edilmiştir:
- Taksirle Orman Yangınına Sebebiyet Verme
- Kasten Orman Yakma Suçu
- Yangın Neticesinde İnsan Ölümü
- Orman Yangınına Neden Olmasa Bile Cezalandırılacak İhmaller
Orman Yangınına Neden Olan Suçların Cezaları Nelerdir?
Orman Kanunu m. 110’da belirtilen orman yangınına neden olan suçlar ve cezaları şu şekilde belirlenmiştir:
- Taksirle Orman Yangınına Sebebiyet Verme- Kazara orman yangınına sebebiyet veren kişiler 2 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmaktadır. Failin orman yangının söndürülmesine, etkisinin azaltılmasına yönelik çabaları ya da meydana gelen zararın azlığı söz konusu ise verilecek ceza yarıya indirilebilir. Zarar belirlenirken yanan ağaçların değeri, kısmen yanan ağaçların değerinde meydana gelen azalma, alt tabaka orman örtüsünün zararı, toprağın humuslu tabakasında meydana gelen verim kaybı dikkate alınmaktadır.
- Kasten Orman Yakma Suçu- Kasten orman yakılması durumunda fail, 10 yıldan az olmamak şartıyla hapis ve 10.000 güne kadar adli para cezası alır. Orman yakan kişi, devletin güvenliğine karşı oluşturulan bir suç örgütü mensubu ise ve bu örgütün faaliyet çerçevesinde devlet ormanlarını yaktıysa müebbet hapis ve 20.000 güne kadar adli para cezasına hükmolunur.
- Yangın Neticesinde İnsan Ölümü- Orman yangını sonucu ölüm ya da yaralanma meydana gelirse, bu cezalara ek olarak taksirle öldürme ya da kasten öldürme suçlarından ceza verilir.
- Orman Yangınına Neden Olmasa Bile Cezalandırılan İhmaller- Orman yangını ile sonuçlanmasa dahi, kanunda belirtilen ihmalleri gerçekleştiren kişiler bir yıldan üç yıla kadar hapis yanında adli para cezasına çarptırılır. Bu ihmaller; izin verilen yerler dışında ateş yakma, bu ateşi söndürmeden mahalli terk etme, orman alanına sönmemiş sigara ya da yangına yol açabilecek madde atma, orman alanına 4 kilometre mesafede ya da Orman Kanunu 31. ve 32. Maddeleri kapsamındaki köyler hudutları için anız yakma, benzeri bitki örtüleri yakma.
Bu konuda uzman bir avukatın görüşlerini almanız ve o yönde hareket etmeniz doğru olacaktır.