İyi Hal İndirimi
İyi hal indirimi Türk Ceza Kanunu’nun 62. Maddesinde düzenlenmiştir. İyi hal indirimi uygulamasında yargılamayı yapan hâkimin takdir hakkı bulunmaktadır. Hâkim takdir hakkını yasaya ve somut olaya uygun bir biçimde kullanmak zorundadır. Hakim iyi hal indiriminde şu nedenleri göz önünde bulundurarak karar verir:
- Failin geçmişi ve sosyal ilişkileri
- Failin fiilden sonraki pişmanlığını gösteren davranışları
- Failin yargılama sürecindeki davranışları
- Verilecek cezanın failin geleceği üstündeki olası etkileri
Failin mahkemeyi etkilemeye yönelik davranışları ve şekli tutumu iyi hal nedeni olarak dikkate alınmaz. İyi hal indirimi uygulanmadığında mahkeme kararında gerekçesini belirtir. İyi hal indirimi uygulanmışsa hâkim hangi iyi hal indirim nedenlerini uyguladığını da mahkeme kararının gerekçesinde gösterir. Belirtilen gerekçeler dışında herhangi bir gerekçe ile iyi hal indirimi uygulanamaz.
İyi Hal İndirimi Şarları Nelerdir?
Hâkimin iyi hal indirimi uygulaması konusunda takdir yetkisi sınırlıdır, iyi hal indirimi uygulanmadıysa kararlar denetime olanak verecek biçimde gerekçeli olarak verilir. TCK’nın 62. Maddesi uyarınca iyi hal indirim nedenleri, “Takdiri indirim nedeni olarak, failin geçmişi, sosyal ilişkileri, fiilden sonraki ve yargılama sürecindeki davranışları, cezanın failin geleceği üzerindeki olası etkileri gibi hususlar göz önünde bulundurulabilir. Takdiri indirim nedenleri kararda gösterilir” biçiminde düzenlenmiştir.
İyi hal indirimine ilişkin kanuni nedenler değerlendirilmeden iyi hal indirimi kararı verilemez. Sanığın suçu inkar etmesi, iyi hal indiriminin uygulanmaması gerekçesi sayılamaz. Sanığın lehe hükümlerin uygulanması isteği iyi hal indirimini de kapsar. Geçmişinde bir suç kaydı ve sabıkası olmayanlar ve dosyada olumsuz bir davranışı bulunmayanlar hakkında iyi hal indirimi uygulanmalıdır. Bu ve benzeri hukuki konularda avukat görüşü alınarak hareket edilmelidir.