Dumlupınar Mah. Süleyman Gönçer Cad. Gökhan Alpate İşhanı Kat:1 Daire:10 Merkez/Afyonkarahisar

Meslek Hastalığı Nedeniyle Tazminat Davası

AV ALİ ÖZTÜRK

Meslek Hastalığı Nedeniyle Tazminat Davası

Meslek hastalığı nedeniyle tazminat davası meslek hastalığı yüzünden zarar gören işçinin işverene karşı açtığı maddi ve manevi tazminat talep etme davalarıdır. Meslek hastalığı, çalışanın yaptığı işin niteliğinden dolayı tekrarlanan bir nedenle ya da işin yürütüm şartları yüzünden uğradığı geçici ya da sürekli hastalık, bedensel-ruhsal engellilik halini belirtir. İş sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nda mesleki risklere maruziyet sonucu oluşan hastalık olarak tanımlanır. Çalışan meslek hastalığı yüzünden uğradığı zararı ve işgücü kaybını tazminat davası ile tazmin edebilir.

Meslek Hastalığı Şartları Nelerdir?

İşçinin çalıştığı sürede karşılaştığı her hastalık meslek hastalığı kapsamına girmemektedir. Belli şartlar oluştuğunda bu hastalık durumu meslek hastalığı olarak tanımlanır ve çalışanın işvereninden maddi ve manevi tazminat talebi şartları oluşur. Bu şartlar şunlardır:

  • İşçilik şartı- Meslek hastalığı nedeniyle tazminat talep eden çalışan sigortalı olmalıdır. İşçinin sigortalı olmaması durumunda meslek hastalığı tespit davası açılabilir.
  • İşin Yürütümü sırasında oluşma şartı- Meslek hastalığı işçinin yürüttüğü iş nedeniyle ortaya çıkmalıdır, meslek hastalığı ile yapılan iş arasından nedensellik bağı olmalıdır.
  • Süre Şartı- Meslek hastalıkları, çalışmanın bir devamlılık arz ettiği durumlarda oluşmalıdır. Bu bakımdan meslek hastalıkları iş kazalarından ayrılır. Meslek hastalıklarında bir süreklilik aranır.
  • Hastalık Şartı- Meslek hastalıkları Sosyal Sigorta Sağlık İşlemleri Yönetmeliği ve Tüzüğü kapsamında belirlenmiştir. Tazminat davası açılabilmesi için bu kapsamdaki hastalıklar görülmelidir. Meslek hastalığı SGK sağlık raporu ve mahkemede açılan bir tespit davasıyla saptanmalıdır. Uyuşmazlıklar Sosyal Sigorta Yüksek Sağlık Kurulunca çözülür.

Meslek hastalıkları olarak şu hastalıklar tespit edilmiştir:

Göz arızaları, kulak arızaları, baş arızaları, yüz arızaları, boyun arızaları, göğüs hastalıkları, el bileği ve el arızaları, el parmak arızaları, omuz ve kol arızaları, omurga arızaları, karın hastalık ve arızaları, pelviz ve alt ekstremite arızaları, metobolizma-endokrin ve kol arızaları.

Bu meslek hastalıkları tespit edildiğinde, sigortalı işçi işvereninden maddi ve manevi meslek hastalığı nedeniyle tazminat talep edebilir. Uzman bir avukatın görüşlerini alarak hareket etmek yerinde olacaktır.

Benzer gönderiler

bir yorum bırakın

Hemen Arayın