Mobbing ve Tazminat Hakkı
Mobbing kavramı işyerinde duygusal taciz veya bireyi işyeri hayatından ihraç etme amaçlı psikolojik baskıyı ifade eder. “Sistematik bir biçimde bir ya da birkaç kişi tarafından bir bireye yönlendirilen düşmanca ve etik olmayan iletişim olarak” tanımlanır.
Tanımlanan mobbing unsurları şunlardır:
- İşçiyi yıldırma, istifasını sağlama, sindirme, pasifize etme amaçlı, kasıtlı eylemler
- Olumsuz davranışlar
- Olumsuz tutum ve davranışın bir işyerinde gerçekleşmesi
- Bu tür olumsuz davranışların sistematik olarak belirli aralıklar tekrarlanması
Bu unsurları içeren davranışlar mobbing kapsamındadır ve mobbing davası açma durumunda dikkate alınır. Mobbing bizzat işveren tarafından yapılmasa bile işveren mobbing içeren davranışların sonuçlarından sorumludur. Bu nedenle mobbinge uğrayan kişiler maddi ve manevi tazminat davaları açabilir.
Mobbing Nedeniyle Tazminat Hakkı
İş Kanunu’nun 24. Maddesine göre iş akdi haklı nedenlerle feshedilebilir. Mobbing sebebiyle iş akdini haklı nedenlerle fesheden çalışan kıdem tazminatı talebinde bulunabilir. Kıdem tazminatı ödenmediği takdirde işçi mobbing nedeniyle kıdem tazminatı davası açabilmektedir. Mobbinge uğrayan kişiler kişilik haklarına saldırı olması durumunda manevi zararları için manevi tazminat isteyebilirler.
Borçlar Kanunu 417. Maddesi uyarınca işveren mobbing sebebiyle ortaya çıkan zararları tazmin etmek durumundadır. İşçinin mobbinge uğraması durumunda ortaya çıkan manevi zarar işveren tarafından karşılanmak durumundadır. Manevi zararı tazmin edilmeyen çalışan mobbing nedeniyle manevi tazminat davası açabilmektedir. İşçi kıdem tazminat davası yanında mobbing nedeniyle manevi tazminat davası da açabilmektedir.
Mobbing nedeniyle açılan kıdem tazminatı ve manevi tazminat davası iş akdini haklı nedene dayalı fesheden işçi tarafından açılabilmektedir. Mobbing hakkındaki detaylara bir avukatla görüşerek ulaşabilirsiniz.