Kamu görevlisinin kendisine emanet edilen mal veya paraya karşı aykırı tasarrufta bulunması, yaptığı hamlelerle zimmetini kendi veya bir başkasının üzerine geçirmesiyle zimmet suçu işlenir. TCK 247 suçu olarak kabul edilen bu suç türü kamu görevlilerine özgüdür. Devlet memuru, avukat, bilirkişi vb. benzeri bireyler zimmet suçu işlediğinde bu suç üzerinden davaları değerlendirilir. Zimmet suçu, şikayet üzerine gerçekleştirilen dava türlerinden olmadığından savcılık suç işlendiğini öğrendiği an işlem yapmak durumundadır. Savcılık yürüttüğü soruşturmasını hassas bir şekilde tamamlamalıdır.
Savcı soruşturma esnasında zimmet suçuyla yargılanan görevliyi uzaklaştırma veya kovma hakkına sahiptir. Savcı uzaklaştırma ya da kovma kararını suçun öğrenildiği andan itibaren soruşturma durumunda uygulayabilir. Zimmet suçu ile ilgili dava zaman aşımı süresi 15 yıldır.
Kamu kuruluşu dava açtığı takdirde şikayetçi sıfatında değerlendirilir. Bu durum ceza davasına dönüştüğünde taraf sıfatını alır. Zimmet suçunun 3 çeşit cezası bulunmaktadır. Suçun temel şeklinin incelenmesi halinde zimmet suçuna verilecek olan ceza Basit Zimmet Suçu Cezasıdır. Zimmeti uygulayan kamu görevlisi 5- 12 yıl arası hapis cezasıyla değerlendirilir. Nitelikli Zimmet Suçu ise failin yaptığı zimmet suçunun üstünü örtmeye çalışmasıyla oluşan bir zimmet suçudur. Suçun cezası ise basit zimmet suçunun yarı oranında artmasıdır. Öteki bir deyişle 5 yıllık olan bir ceza 7, 5 seneden başlayacaktır. Diğer bir ceza türü ise Kullanma Zimmeti Ceza Suçudur. Failin üzerine zimmet aldığı malın bir kısmını kullanıp geri iade ettiği takdirde ise cezada 1/2 oranına kadar indirim yapılır . Kamu görevlisi suçtan pişman olduğu takdirde cezai indirime gidilebilir.