Dumlupınar Mah. Süleyman Gönçer Cad. Gökhan Alpate İşhanı Kat:1 Daire:10 Merkez/Afyonkarahisar

Ara Karar ve Nihai Karar Nedir?

AV ALİ ÖZTÜRK

Ara Karar ve Nihai Karar Nedir?

Mahkeme tarafından verilen kararlar ara karar ve nihai karar olarak ikiye ayrılır. Ara kararlar davaya son vermeyen, davayı ilerletmeye, yürütmeye yarayan kararlardır. Hâkim yargılamanın yürütülmesi için davada birden fazla ara kararı verir. Taraflara delillerini göstermesi, tanık, bilirkişi incelemesi, keşif masraflarının yatırılması için süre verilmesi gibi kararlar ara kararlara örnektir.

Nihai karar ise yargılamaya son verir ve hâkimin davadan elini çekmesi anlamında verilen kararlardır. Boşanma kararı, görevsizlik karar, yetkisizlik kararı, aylık kiranın bedelinin tespit kararları nihai kararlara örnektir. Hâkim nihai karar ile davadan elini çeker, verdiği kararı değiştiremez ve o karardan dönemez.

Ara kararlar temyiz edilemez iken, nihai kararları temyize götürmek mümkündür. Temyiz edilmeyen bir davada hâkimin nihai kararla sonuçlandırmış olduğu davaya tekrar geri dönmesi mümkün değildir.

Ara Karar ve Nihai Karar Türleri

Nihai kararlar, usule ilişkin ve esasa ilişkin nihai kararlar olarak ikiye ayrılır. Usule ilişkin nihai kararda hâkim davadan el çekmiştir, ancak bu kararla taraflar arasındaki uyuşmazlık çözümlenmiş olmaz. Tarafların sulh olması, davadan feragat etmesi, davanın kabul edilmesi veya geri alınması dışında davanın esası hakkında verilen nihai kararlar ikinci türdendir. Mahkeme verdiği her kararı, önüne gelen somut uyuşmazlık hakkında anayasa, kanunlar ve hukuk çerçevesinde verecektir. Yargısal karar mahkemenin somut bir hukuki soruna ilişkin kanaat açıklamasıdır, bağlayıcı sonuçları vardır.

Mahkeme usule ve esasa ilişkin nihai kararını taraflara açıklar, hüküm hâkim tarafından yazılıp imzalanı ve mahkeme mührü ile mühürlenir. Davanın taraflarına kanun yolu açıktır. Yanlış olduğu iddia edilen mahkeme kararlarının tekrar incelenmesi ve değiştirilmesi kanun yolu ile sağlanır.

Ara karar ve nihai karar hususunda daha geniş bilgileri uzman bir avukattan alabilirsiniz.

Benzer gönderiler

bir yorum bırakın

Hemen Arayın