Türkiye’de veya yabancı bir ülkede kanuni para birimiyle işlenen paranın sahte basımı, ülkeye sokulması, nakledilmesi, muhafaza edilmesi ve tedavüle sokulması seçilen ve hareketli bir suçtur. TCK 197. Maddede yer alan suç “ kalpazanlık suçu” olarak da tabir edilmektedir. “Kamu Güvenine Karşı Suçlar” bölümünde yer alan parada sahtecilik suçu ayrıca CK md. 198’de ise “paraya eşit değerler” durumunun cezası parada sahtecilik suçu olarak değerlendirilmesi kararı verilmiştir. TCK 197 maddesinde yabancı ve milli parasında herhangi bir fark gözetilmesi durumu yoktur. Parada sahtecilik suçu;
- Sahte para üretme: Yabancı ve milli paranın taklit edilmesi (TCK197/ 1)
- Ülkeye sokma ve nakletme: Sahte olduğu bilinen para birimin Türkiye’ye sokulması ve ülke içerisinde başka yerlere aktarımı (TCK 197/1)
- Sahte para muhafazası: Sahte olduğu bilinen paranın saklanması ve kullanılmak üzere muhafaza edilmesi (TCK 197/1)
- Tedavüle sokma: Sahte paranın piyasaya yani dolaşıma açılması ( TCK 197/1)
- Sahte parayı kabul etme ( TCK 197/2)
- Sahte olduğu bilinmeyen parayı tedavüle sokma ( TCK 197/3)
Parada sahtecilik suçunun cezası üç fıkradır:
- TCK 197/1 : Memlekette veya yabancı ülkelerde kanunen tedavülde bulunan parayı, sahte olarak üreten, ülkeye sokan, nakleden, muhafaza eden veya tedavüle koyan kişi, iki yıldan on iki yıla kadar hapis ve on bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.
- TCK 197/2 : Sahte parayı bilerek kabul eden kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis ve adlî para cezası ile cezalandırılır.
- TCK 197/3: Sahteliğini bilmeden kabul ettiği parayı bu niteliğini bilerek tedavüle koyan kişi, üç aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır
Suç ayrıca adli para cezasına ve ertelemeye çevrilir. Adli suçta pişmanlık durumunda cezai indirim olabilir.